Annons
Nyheter

Kinesiskt modefoto i starka färger

Med Himmelska fridens torg eller det historiska Peking som bakgrund fotograferar Chen Man sina modeller. Den som undrar vad som händer inom kinesiskt modefoto får nu svar på Fotografiska i Stockholm som visar hennes bilder.(TT)
Publicerad 8 december 2017

Chen Man, född 1980, presenteras som ett barn av den syskonlösa och självmedvetna generationen. I dag har hon en upphöjd position bland Kinas modefotografer. När hon började var det genom att manipulera bilderna så mycket att hennes kollegor ansåg att hon målade snarare än fotograferade.

””

Ett av porträtten från hennes studietid, "Taikonaut", föreställer ett slags underskön, kvinnlig gråtande astronaut men handlar mer om känslorna hos dagens unga kineser, enligt kuratorn Kaimei Wang. Victoria and Albert museum i London har köpt in det till samlingarna. Men utställningen på Fotografiska i Stockholm är ändå Chen Mans första i en konsthall utomlands och ett viktigt erkännande, förklarar hon själv.

Annons

Lättklädda i rött

Här visas en serie lättklädda modeller i rött som hon har gjort på uppdrag av en kinesisk nattklubb. Men vanligtvis jobbar hon åt de kinesiska editionerna av internationella modemagasin som Vogue, Harper's Bazaar och i.D.

””

Den kinesiska skådespelerskan Fan Bingbing, medlem i årets Cannesjury, har hon porträtterat med raklödder på kinderna och utklädd i Bruce Willis-kostym. På hemmaplan är Chen Man omtalad för att utmana stereotyper, förklarar Kaimei Wang, och visar en serie som skiljer sig från de övriga: "Färgerna", som omfattar tolv porträtt av kinesiska flickor som var och en representerar något av Kinas sammanlagt 56 olika minoritetsfolk.

Smala ögon och fräknar

När serien publicerades 2011 var det något helt annat än det vanliga kinesiska modefotografiet. Chen Man avbildade flickor med smala ögon och fräknar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons