Annons
Nyheter

Kjell Bergqvist hyllar rötterna

Kjell Bergqvist ser tillbaka på sitt liv i en självbiografi med "feelgoodkänsla" - från fattig barndom till Guldbaggegala. Det är fullt av både misstag och minnen, kärlekshistorier och karriär. Och så var det den där gången när han nitade en präst.(TT)
Publicerad 3 april 2015
Kjell Bergqvist ser tillbaka på sitt liv i en självbiografi med \"feelgoodkänsla\" - från fattig barndom till Guldbaggegala. Det är fullt av både misstag och minnen, kärlekshistorier och karriär. Och så var det den där gången när han nitade en präst. Res
Kjell Bergqvist ser tillbaka på sitt liv i en självbiografi med \"feelgoodkänsla\" - från fattig barndom till Guldbaggegala. Det är fullt av både misstag och minnen, kärlekshistorier och karriär. Och så var det den där gången när han nitade en präst. Res

Restaurang Victoria i Stockholm, "Vickan", tidigt 1970-tal. Den unga skådisen Kjell Bergqvist hinkar bira med polarna, "70-talets hipsters". Livet är lätt, karriären i sin linda. Bakom sig lämnar han barndomen i förorten, oavslutade gymnasiestudier - han drack mellanöl och tryckte en päronglass i nyllet på skolans rektor i stället - och upptåg med kusinen Svenne, som gärna sprängde kassaskåp när han inte värvade tonåriga Kjelle till teatern.

Bergqvist trillade in på Folkan som scenarbetare, antogs till scenskolan som 17-åring och sökte sig snart till filmvärlden. Dit hörde de sena Stockholmsnätterna.

””
Annons

Anekdoter

Skådespelarens kommande självbiografi "Kjelle Berka från Högdalen" tar dock avstamp tidigare än så, hos hårt arbetande "farsan och morsan". Tidigare okända halvsyskon dök upp med jämna mellanrum. Livet var knapert och rummen trånga, men Kjell Bergqvist minns ändå sin barndom som kravlös och lycklig.

Många människor, kända eller inte, passerar i revy rapp takt. Där är vännerna, bundsförvanterna, Tommy Körberg och Johannes Brost. Flickvänner, exfruar, barn. Anekdoter från inspelningar, barer och semestrar avlöser varandra. Tonen är lättsam och i möjlig mån Kjell Bergqvists egen, kryddad med svordomar och fångad av journalisten Hans Christiansen.

””

Allt är nämligen inte helt lättsamt. Drickandet går nästan överstyr, auktoritetsproblemen ställer till det. Han bryter kontrakt och slår en präst. Kontakten med äldsta dottern är skakig. Han skiljer sig från sin första hustru Yvonne Ryding och saknar sina barn. Men i botten finns alltid en värme. Det blir inget "Kjell Bergqvist talar ut".

””

Ångrar du något?

””

Inte för privat

Idén att skriva en självbiografi föddes på krogen, när han och vännen, senare medförfattaren, Hans Christanson bollade gamla historier. Boken markerar inte en avrundad karriär, även om Bergqvist har dragit ned på tempot. Han fortsätter filma men teatern är lagd på hyllan för gott. I dag vill han helst vara med familjen, och blir hellre ihågkommen som givmild än en bra skådis. Att jaga karriär är inte Kjell Bergqvists grej.

””

Boken är personlig men inte för privat, betonar Kjell Bergqvist. Gamla kärlekar och fiender, inte minst från skvallerpressen, nämns med namn, men han tycker inte att han svartmålar. Vissa situationer var bittra i stunden, men i dag har han andra prioriteringar. Han har startat simskola i Thailand och skänker gärna till välgörenhet. 21-åriga Kjelle, han på Vickan, hade nog varit lite förvånad.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons