Annons
Nyheter

Knivattack mot ansedd författare i Bangladesh

En av Bangladeshs mest ansedda författare, Zafar Iqbal, har skadats i en knivattack, uppger polisen. Angreppet mot Iqbal är den senaste i en rad attentat mot sekulära författare och bloggare i landet.(TT)
Publicerad 3 mars 2018

Zafar Iqbal, som arbetar som föreläsare vid universitetet i staden Sylhet och är en ivrig förespråkare av yttrandefrihet och sekularism, skadades i huvudet vid attacken som skedde under ett seminarium.

Det är inte känt hur allvarligt skadad han blev i attacken.

Annons

Det är även oklart hur många angriparna var, men en av dem kunde gripas av Zafar Iqbals personliga säkerhetsvakt, enligt en talesperson för polisen.

Ingen grupp har tagit på sig dådet, men islamistiska extremister har angripit ett stort antal sekulära bloggare och författare de senaste fyra åren. Minst tio av dem har dödats, bland dem en bloggare med amerikanskt medborgarskap.

Enligt polisen ligger jihadistgruppen Ansar al-Islam med kopplingar till terrorrörelsen al-Qaida bakom de flesta av attackerna.

På grund av säkerhetsrisken för författare, bloggare och aktivister med sekulär världsåskådning erbjuder den bangladeshiska staten skydd, bland annat i form av säkerhetsvakter, för många av dem.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons