Annons
Nyheter

Krönikörerna: Danmarks-match gav få svar

"Vad buar ni åt"? Publiken måste förstå att det bara var en träningsmatch, skriver Aftonbladets fotbollskrönikör Erik Niva efter Sverige 0-0-match mot Danmark. Noa Bachner på Expressen jämför däremot matchen med en tupplur.(TT)
Publicerad 2 juni 2018

En träningsmatch är en träningsmatch och man ska inte dra för stora växlar på resultatet. Men det var få spelare som utmärkte sig och förbundskapten Janne Andersson fick inte så många svar på frågorna han ställde.

Det är den allmänna bilden från tidningarnas krönikörer efter Sveriges 0-0-match mot Danmark i Solna.

Annons

Under rubriken "Vad buar ni åt?", skriver Aftonbladets fotbollskrönikör Erik Niva att publiken måste förstå att en träningsmatch inte kan jämföras med en tävlingsmatch likt dem i VM-kvalet mot Nederländerna och Italien.

Repetition

"Träningsmatcher är till för att träna på, för att förbereda sig, för att repetera" och Sverige verkade ha valt att repetera sitt försvarsspel, konstaterar Niva.

"Glittrade gjorde det sannerligen inte i kväll - anfallen var för få, för slumpartade och för korta - men någonstans var det en 90 minuter lång demonstration av en hyggligt hög lägstanivå", fortsätter Niva.

Fredrik Lindstrand är inte lika överseende i sin krönika i HD/Sydsvenskan. Han beskriver Sveriges spel som yrvaket och konstaterar att det inte hände någonting i motståndarnas straffområde.

"Det svenska anfallet var ungefär lika taggig som pälsen på en kaninunge. När Sverige väl nådde de heta ytorna höll inspelen för låg kvalitet eller så hade Ola Toivonen och Marcus Berg gått upp i rök", fortsätter han och ger inte landslaget godkänt.

"Powernap"

Expressens Noa Bachner tycker att matchen mest kan liknas vid en tupplur.

"Det här var på sin höjd en powernap", skriver han. Vilket förmodligen beror på att förbundskapten Janne Andersson redan har sin startelva i VM-premiären klar.

"Herregud vad långsamt allt gick. Alla cylindrar var inaktiva, allt krut hade lämnats på banken och alltsammans på grund av en enkel sak som jag ser det: Alldeles för många spelare med för lite att bevisa, en startelva som känns ganska klar."

Annons

Göteborgs-Postens Mattias Balkander tycker att det var spelarna som inte kan känna sig säkra på en startplats i VM-premiären som glänste och lyfter framförallt fram Jimmy Durmaz och Pontus Jansson, men ger ris till Victor Nilsson Lindelöf.

"Av Manchester United-backen förväntar jag mig mer. Helt ärligt skulle jag inte ha något emot om Janne Andersson valde Jansson i VM i stället. Det kommer inte ske, men Nilsson Lindelöf markerade mot 'dansken' mest närvaro och var loj i passningsspelet. Givna spelare är mätta spelare, mätta spelare står på hälar. "

Intesägande

Svenska Dagbladets Anders Lindblad konstaterar att den här typen av träningsmatcher brukar se ut så här. Intetsägande och där det viktigaste är att inte dra på sig skador. Dessutom påminner han om risken att dra för stora växlar av vänskapslandskamper före mästerskap.

"För två år sedan lekte ett svenskt landslag med Wales på Friends arena före EM och vann med 3-0, men i EM försvann Sverige efter gruppspelet, medan Wales tog sig hela vägen till semifinal."

Dagens Nyheters Johan Esk skriver också att matchen var en typisk träningsmatch inför ett mästerskap.

"Det här var en sån match som det sägs ska ge svar. Jag ville ha frågor. Jag ville att någon utanför den tänkta startelvan skulle vara så pass bra att förbundskapten Janne Andersson nu tar ett par dagar ledigt med frågan: Kan han vara något att starta med mot Sydkorea i VM?", skriver Esk och fortsätter:

"Jimmy Durmaz kom med en sån fråga."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons