Annons
Nyheter

Uppgifter: Kulturprofilen läckte Nobelvinnare

Flera personer vittnar om att den så kallade kulturprofilen spridit förhandsuppgifter om Nobelpristagare i litteratur, skriver Dagens Nyheter. - Den jäveln, säger Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, i en kommentar till uppgiften.(TT)
Publicerad 4 december 2017

Det är tre av de kvinnor som tidigare i Dagens Nyheter har vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen som nu kommer med nya anklagelser. Han ska ha läckt namnen på flera Nobelpristagare i litteratur i förväg.

Vinnarna som ska ha röjts är Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005) och Patrick Modiano (2014). Enligt tidningens källor ska kulturprofilen också ha "talat om sig själv som inblandad i priset till Jean-Marie Gustave Le Clézio år 2008". I en intervju "P1 Morgon" 2008 sade Horace Engdahl, som då var ständig sekreterare, att han var övertygad om att det fanns en läcka som Akademien skulle sätta stopp för. Nu vill han dock inte kommentera uppgifterna, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Peter Englund fick redan 2014 via en tidningsartikel höra ryktet om att kulturprofilen skulle ha avslöjat Modiano som pristagare 2014. Men kulturprofilen förnekade det.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons