Annons
Nyheter

Kvinnor tar plats i tung diktsamling

Det har getts ut gott om lyrikantologier över åren. Men den mäktiga "Svensk poesi" skiljer sig från tidigare samlingar. Här får kvinnliga diktare ett betydligt större utrymme. Med sina två kilo är "Svensk poesi" en av årets tyngsta böcker, bokstavligen talat.(TT)
Publicerad 3 maj 2016

Med sina två kilo är "Svensk poesi" en av årets tyngsta böcker, bokstavligen talat. Även innehållsmässigt är det en maffig historia. Mellan pärmarna ryms 1 500 år av svensk dikt, från runskrifter till Athena Farrokhzad.

Det har tagit författaren och poesiforskaren Niklas Schiöler och litteraturvetaren Daniel Möller tre år att sammanställa den väldiga boken.

””
Annons

Även för nybörjare

På bokens baksida konstateras att man riktar sig till både poesientusiaster och nybörjare. Men trots det breda anslaget kan redaktörerna säkerligen räkna med kritik från lyrikvänner som saknar somliga namn. I så måtto är antologimakande ett omöjligt uppdrag.

””

Genom åren har det getts ut flera ambitiösa poesiantologier i Sverige. Litteraturhistorikern Lars Gustafssons "Svensk dikt" ansågs länge som ett standardverk. "Levande svensk poesi" från 1996 fick emellertid kritik för att den omfattade så pass få kvinnor.

I "Svensk poesi" är de kvinnliga poeterna betydligt mer välrepresenterade. Bland de senaste decennierna är de till och med i majoritet. Från äldre tider uppmärksammas närmast helt okända namn som Ebba Maria De la Gardie och Greta Giädda.

””

Bellman tar plats

Räknat till antalet sidor är Carl Michael Bellman den poet som ägnas störst utrymme. Även Gustaf Fröding, Erik Johan Stagnelius och Esaias Tegnér får gott om plats. Under 1900-talet har Edith Södergran, Gunnar Ekelöf och Tomas Tranströmer störst representation.

””

Finns det något som kan ses som kontroversiellt med boken?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons