Annons
Nyheter

Liv Mjönes på väg ut i rampljuset

Hon har jobbat konstant sedan hon gick ut Teaterhögskolan. Ändå är Liv Mjönes lite av en doldis, trots att hon blivit Guldbaggenominerad och medverkar i Zlatans favoritserie. - Säger man mitt namn vet ingen vem jag är, det är en perfekt nivå, säger hon.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

Den 25-åriga Liv Mjönes blir intervjuad av Svenska Dagbladet när det är dags för avgångsföreställning från Teaterhögskolan i Stockholm.

En av frågorna lyder: "Är du morgondagens stjärna?"

Annons

Svaret: "Nej, det tror jag inte. Jag vill göra ny och spännande teater. Jag vill utforska teatern på nytt och utveckla konstformen. Gud, vad det där lät pretto."

12 år senare sitter Liv Mjönes på ett mysigt fik i Stockholmsnärförorten Gröndal och skrattar åt sitt yngre jag.

””

"Kyss mig"-mail

Jobbjakten gick bra, nästan på en gång fick Liv Mjönes en fast anställning på Stockholms stadsteater.

””

En av de filmer som hon har gjort är det romantiska dramat "Kyss mig" (2011). Den handlar om den heterosexuella Mia (Ruth Vega Fernandez) som blir kär i sin blivande styvmammas dotter Frida, som är uttalat lesbisk. Rollen som Frida har betytt, och fortsätter att betyda, mycket för Liv Mjönes.

””

TT: Jag minns att en del manliga recensenter fokuserade på de manliga birollerna i sina recensioner, som att det var svårt för dem att förhålla sig till de kvinnliga huvudrollerna?

””

Dagmar x2

Två gånger i karriären har Liv Mjönes spelat rollen som Dagmar i "Den allvarsamma leken". Dels på Stockholms stadsteater 2008 i regi av Daniel Lind Lagerlöf och dels i Pernilla Augusts filmatisering, som Mjönes Guldbaggenominerades för, från 2016.

””

TT: Vad beror det på?

””

Gillad av Zlatan

Annons

Efter många år av tungt drama är det väldigt befriande att spela komedi konstaterar Liv Mjönes. Hon medverkar i säsong två av dramakomedin "Torpederna" på C More - och plockar, mycket nöjd, upp sin telefon och visar en uppskattande Instagram-bild som självaste Zlatan verkar ha publicerat, från en scen ur serien.

Och i november kommer filmen som kanske gör Liv Mjönes till, om inte morgondagens, så till en nutida stjärna. Tillsammans med Suzanne Reuter och Jennie Silfverhjelm har hon spelat in komedin "All inclusive" i regi av Karin Fahlén ("Stockholm Stories").

Den danska förlagan blev en stor publiksuccé och historien handlar om en familj med vuxna barn som ska åka till Kroatien för att fira mammans födelsedag. Men precis innan avresa visar det sig att pappan har varit otrogen. Liv Mjönes spelar den struliga lillasystern Tove som ska försöka få mamman på bättre humör när hon är hjärtekrossad. ("Det går väl sådär").

TT: Om du skulle besvara den där frågan som du fick som 25-åring idag, vad skulle du säga då?

””

TT: Hur känd är du nu?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons