Annons
Nyheter

Mick Jaggers tidsresa till 70-talet

I HBO-serien "Vinyl" utforskas musikscenen och skivbolagsbranschen i 1970-talets New York. Martin Scorsese och Rolling Stones-sångaren Mick Jagger ligger bakom idén.(TT)
Publicerad 12 februari 2016

Den eklektiska musikscenen och skivbolagsbranschen i 70-talets New York - med fokus på rock, och födelsen av punk, disco och hiphop - skildras i den nya HBO-dramaserien "Vinyl", med svensk premiär 15 februari. Fröet till tv-serien såddes redan 1996, då Rolling Stones-sångaren Mick Jagger vände sig till regissören Martin Scorsese med idén om att göra en film på temat.

””

Det säger Mick Jagger under en pressdag i Los Angeles, där han och medskaparna Terence Winter och Scorsese, samt huvudskådespelarna, berättar om förverkligandet av "Vinyl".

Annons

Planerat i tio år

Från 1996 och tio år framåt filade man på konceptet, utan att fullfölja det. Först 2008 började det talas om att stuva om idén till tv-formatet, vilket dels berodde på finanskrisen och dels på att Winter - skapare av "Boardwalk Empire" och producent för "Sopranos" - klev ombord.

””

Huvudrollen Richie Finestra, en kokaintokig skivbolagschef, spelas av Bobby Cannavale ("Boardwalk Empire", "Blue Jasmine"), som berättar att rollfiguren gjorde honom utmattad, varje dag.

””

Musiken skapade närvaro

Martin Scorsese har regisserat pilotavsnittet, och har även tidigare samarbetat med Terence Winter (på "Boardwalk Empire") och Mick Jagger (Rolling Stones-konsertfilmen "Shine a light"). Men det är musiken som får den notoriske New York-skildraren att känna sig nära projektet.

””

"Vinyl" kombinerar gestaltningar av verkliga artister som David Bowie och Lou Reed, med fiktiva sådana - däribland punkstjärnan Kip Stevens, som spelas av Mick Jaggers son James. Gällande de riktiga namnen som representeras, var man noggrann med att be om tillåtelse.

””

Bland de kvinnliga rollerna märks Olivia Wilde som Richie Finestras fru Devon, en före detta Andy Warhol-modell. Svenska Lena Olin syns också, i rollen som Finestras mamma. Skivbolagsbranschen var dock ett högst patriarkalt maskineri på 70-talet, varför majoriteten av huvudrollerna spelas just av män. Ray Romano - för många känd för sin titelroll i tv-serien"Alla älskar Raymond" - har fått en karriärsnystart som Finestras skivbolagspartner Zac.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons