När kriget stod för dörren
””
Boken, "Landet utanför", är den första i en serie på tre om Sverige under andra världskriget.
Den första delen behandlar tiden från strax före krigsutbrottet 1939 fram till slaget om Storbritannien hösten 1940 - en relativt kort tid i månader räknat, men också den tid då Sveriges läge var som mest utsatt.
Två händelser står ut i sammanhanget: vinterkriget 1939-1940 då Sovjet överföll Finland, och det tyska anfallet på Norge i april 1940. I båda fallen tvingades den svenska regeringen kryssa sig fram i farliga vatten.
””
"Oerhört oroad"
I dag framstår ett sådant ingripande som vansinnigt, och som en livsfarlig underskattning av Röda armén. Men regeringen med statsminister Per-Albin Hansson var klart emot och lyckades förhindra ett svenskt deltagande.
Sedan blev situationen ännu värre, när Hitler invaderade Norge. Då fanns också brittiska och franska planer på att invadera Malmfälten i Norrbotten för att förhindra att tyskarna fick tillgång till den svenska järnmalmen.
Som om detta inte räckte tvingades Sverige ganska snart gå med på transitering av tysk trupp genom Sverige.
””
””
””
Dåtidens ögon
Han har försökt att ha som mål att inte se händelserna i historiens backspegel, utan beskriva det hela så som människorna upplevde dem när de inträffade.
””
Mycket i boken handlar förstås om hur regeringen agerade, och vad olika makthavare tyckte, men den tar också i hög grad upp vardagslivet bland vanliga människor. Det berättas exempelvis om ett förälskat par som bara har ögon för varandra, och inte ser nyheterna om tyska bombningar i Frankrike i fönstret på Dagens Nyheters depeschkontor.
Övervinneliga?
Efter Frankrikes fall verkade den tyska krigsmaskinen oövervinnelig. Många trodde att tyskarna kommit på ett helt nytt sätt att föra krig. En och annan började undra om Hitler hade historien på sin sida, men tyskvänligheten var ändå inte så utbredd i Sverige som ibland påståtts.
””
””
TT