Annons
Nyheter

Nu ställs Bill Cosby inför rätta

Han var en mäktig förebild för miljoner människor världen över. Nu kan han få tillbringa resten av livet i fängelse för sexövergrepp. På måndagen inleds rättegången mot "USA:s pappa", Bill Cosby.(TT)
Publicerad 4 juni 2017

Cosby står åtalad i en domstol i Pennsylvania, misstänks för att för 13 år sedan ha sexuellt ofredat sitt offer Andrea Constand.

Den då 30-åriga Constand var baskettränare på Cosbys gamla universitet och blev hembjuden till stjärnan på middag där hon skulle få rådgivning om sin karriär. I stället uppger hon att hon drogades av sin mentor och utsattes för sexuella övergrepp.

Annons

Fallet återupptogs 2015 i samband med att allt fler kvinnor offentligt anklagade Cosby för liknande övergrepp och våldtäkter. I dag är de ett 60-tal, enligt Washington Post.

Kameror förbjudna

När han nu ställs inför rätta gäller det alltså bara ett av fallen. Och något tv-drama liknande OJ Simpson-rättegången lär det inte bli fråga om. Inga kameror eller utsändningar är tillåtna i rättsalen. Dessutom har Cosby tidigare uppgett att han själv inte kommer vittna, skriver USA Today.

Om juryn finner Cosby skyldig kan han mycket väl få tillbringa resten av livet bakom galler. Komikern fyller 80 år i sommar och minimistraffet är tio års fängelse.

Men oavsett om Cosby döms är hans ställning som världsstjärna och förebild raserad för alltid - och fallet har varit högt för den före detta ikonen.

Blev "USA:s pappa"

Cosby slog igenom som ståuppkomiker och tv-skådespelare på 60-talet och hans framgångsrika karriär var banbrytande i det rassegregerade USA.

Sin definitiva ikonstatus fick han i "The Cosby Show" ("Cosby" i Sverige), som sändes mellan 1984 och 1992. Komediserien är en av de mest framgångsrika genom tiderna.

Som den godmodige förlossningsläkaren och familjefadern doktor Huxtable blev den folkkäre Bill Cosby "USA:s pappa" med det amerikanska folket. Att en afroamerikansk skådespelare kunde nå den statusen ansågs helt unikt, skriver The Guardian.

Anklagelser om sexuella övergrepp riktades mot stjärnan redan på 80- och 90-talen, men varken myndigheter eller medier ville tro på kvinnorna, skriver Slate.

Annons

2006 förlikades Cosby och Constand dessutom i ett civilmål, där 13 andra kvinnor vittnade.

Men Cosbys karriär och image som helyllefarbror förblev intakt. 2014 skrevs en 500 sidor lång biografi om komikern. Anklagelserna om våldtäkt nämndes knappt.

Skämtade om våldtäkterna

Ironiskt nog var det ett skämt som slutligen fick Cosby på fall.

Den afroamerikanske ståuppkomikern Hanibal Buress hade tröttnat på Cosbys moraliserande ton mot landets unga, svarta befolkning och började 2014 skämta om Cosby under sina föreställningar:

"Dra upp era byxor, svarta människor, jag var på tv på 80-talet. Ja, men du våldtar kvinnor, Bill Cosby, så tona ner galenskapen några steg."

Ett klipp från föreställningen fick så småningom spridning på nätet och snart trädde fler och fler kvinnor fram med historier om övergrepp.

Berättade efter 40 år

En av dem var den nu 75-åriga Victoria Valentino, som säger att hon drogades och våldtogs i ett hjälplöst tillstånd av Cosby i början av 70-talet. Videoklippet fick henne att berätta efter över 40 års tystnad.

””

Hon är tacksam över att Cosby nu inte är "ännu en rik och mäktig knöl som bara får fortsätta", men är också nedslagen över att det krävdes att en man skämtade om saken innan världen ville lyssna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons