Annons
Nyheter

Oscarstriumf för "The shape of water"

"The shape of water" utsågs till bästa film på Oscarsgalan och filmens regissör Guillermo del Toro prisades i regikategorin. I sitt tacktal uppmanade del Toro, som fascineras av monster på vita duken, fler filmskapare att göra genrefilm.(TT)
Publicerad 5 mars 2018

"The shape of water" var även filmen som hade flest nomineringar - 13 stycken - inför Oscarsgalan. Under kvällen belönades den med totalt fyra statyetter, bland annat fick Guillermo del Toro ta emot priset för bästa regi.

Ett stort ögonblick för en filmskapare vars Hollywoodfilmer - "Hellboy", "Pacific Rim", "Crimson Peak" med flera - varit anstrukna av genredrag som skräck, fantasy och explosionsartad science fiction av det slag som inte brukar falla Oscarsakademin i smaken.

””
Annons

"Rennässans för svart film"

Frances McDormand tog tillfället i akt att kliva utanför ramarna i sitt tacktal när hon belönades med priset i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för "Three billboards outside Ebbing, Missouri". McDormand bad alla kvinnliga nominerade i alla kategorier att resa sig upp.

””

Komikern och regissören Jordan Peele skrev in sig i historieböckerna som den första afroamerikanske pristagaren i sin kategori när hans långfilmsdebut "Get out" belönades med priset för bästa originalmanus.

””

Hollywoods mest respekterade man

Time's up-rörelsen, som arbetar mot sexuella trakasserier och stödjer utsatta kvinnor ekonomiskt, tog plats på galan under ett avsnitt som var vigt åt initiativet.

Skådespelarna Ashley Judd, Annabella Sciorra och Salma Hayek som alla har anklagat filmbolagsmogulen Harvey Weinstein för sexuella trakasserier, tog plats på scen för att presentera ett videomontage med namnkunniga filmskapare och skådespelare som manade till ökad mångfald inom branschen.

Kvällens värd Jimmy Kimmel passade även på att kommentera metoo-rörelsen och skandalerna kring mäktiga Hollywoodmän som Weinstein och skådespelaren Kevin Spacey när han skämtade om att självaste "Oscar" är den mest respekterade mannen i Hollywood.

””

Ingen Oscar för Östlund

Ruben Östlund gick utan pris från Oscarsgalan sedan den chilenska filmen "En fantastisk kvinna" utsetts till bästa icke-engelskspråkiga film.

Regissören Sebastián Lelio säger att filmen, ett romantiskt drama om transpersoners utsatthet, förhoppningsvis banar väg för att ändra synen på transpersoner i det sydamerikanska landet:

””
Annons

Kostymören Mark Bridges blev dubbelt prisad under kvällen. Dels belönades han med en Oscar för kläderna i filmen "Phantom thread". Men i sitt öppningstal utlovade Jimmy Kimmel ytterligare ett pris - en vattenskoter av finare sort - för det kortaste tacktalet.

Bridges tal klockade in på 36 sekunder och den svartgröna vattenskotern är nu i hans ägo.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons