Annons
Nyheter

Parisdåd väckte madames krigsminnen

För 70 år sedan var hon fransk motståndskrigare - och har två kända svenskar att tacka för att hon överlevde. När smattret av automatvapen åter hördes i Paris, den 13 november förra året, fick Madeleine Riffaud plocka fram sitt kunnande från andra världskriget.(TT)
Publicerad 13 maj 2016

Den där fredagskvällen i höstas, den 13 november, satt madame Riffaud vid sitt fönster i Paris när hon hörde hur det började smälla bara några kvarter bort. På en gång visste den 91-åriga motståndsrörelsekämpen vad det handlade om.

””

Dödade tysk soldat

Annons

Madeleine Riffaud var knappt vuxen när hon mitt under brinnande världskrig gick med i den franska motståndsrörelsen. Och bara några månader senare såg hon ut att ljuta en säker död, när hon greps av nazisterna efter att ha skjutit ihjäl en tysk soldat på en bro i centrala Paris.

I dag är hon en av få motståndsrörelsekämpar fortfarande i livet, vilket hon delvis har minst två svenskar att tacka för: Pariskonsuln Raoul Nordling, som medverkade till hennes fångutbyte under andra världskriget, och krigskorrespondenten Christina Lilliestierna, som räddade henne undan attentatsmän när de några år senare täckte inbördeskriget i Algeriet tillsammans.

””

Unga ringde

Det har nu gått ett halvår sedan motståndsrörelseandan hos Madeleine Riffaud väcktes till liv igen. Hon berättar om ljudet av skotten i Paris och hur unga grannar som befann sig vid konserthallen Bataclan, där den värsta av fjolårets massakrer ägde rum, sökte sig till henne för råd och stöd. Vissa hörde av sig direkt från attentatsplatsen där 89 unga fick sätta livet till.

””

Madeleine Riffaud, som i nära 50 år vägrade prata om sina plågsamma minnen av andra världskriget, säger att hon nu ser det som sin viktigaste uppgift att lära unga om just att göra motstånd. För, säger hon, det kan råda bot mot det onda som finns i världen.

Tidningsnotiser

””
””
””
””

På frågan om hon skulle ha gått med i motståndsrörelsen om hon fick göra om sitt val så skrattar hon och svarar:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons