Annons
Nyheter

Politik och underhållning ska samsas på Oscarsgalan

Metoo- och Time's up-uppropen har dominerat samtalet i Hollywood och runtom i världen på senare tid. Det kommer även att märkas på Oscarsgalan - även om producenterna vill framhålla galans underhållande kvalitéer.(TT)
Publicerad 3 mars 2018

Svarta klänningar på röda mattan har präglat de protesttunga prisgalorna under säsongen. Men det blir ingen koordinerad klädsel bland superstjärnorna på Oscarsgalan på söndagen. Däremot kommer Time's up-rörelsen att ta plats på andra sätt under galan.

I en artikel i Variety avslöjade några av ledarfigurerna, som tv-producenten Shonda Rhimes ("Grey's anatomy") och skådespelaren Laura Dern ("Big little lies"), att en specifik del av galan ska komma att ägnas åt rörelsen, som sedan den formellt startade för två månader sedan nu har samlat in motsvarande 173 miljoner kronor. Syftet är att stötta utsatta kvinnor, inom alla yrkesgrupper, med rättshjälp vid exempelvis sexuella trakasserier.

Annons

"Bra ställningstagande"

Oscarsnominerade Ruben Östlund, som var närvarande på Golden Globe-galan där Time's up-rörelsen fick ett stort publikt genomslag, säger till TT att han tror att den här diskussionen kommer att ta plats även på Oscarsgalan.

””

Även programledaren, komikern Jimmy Kimmel, har sagt i intervjuer i amerikansk press att han kommer att ta upp det här temat under galan.

Vikande tittarsiffror

Samtidigt brottas Oscarsgalan med vikande tittarsiffror. Förra årets gala sågs av 32,9 miljoner, vilket är den näst sämsta siffran sedan mätningarna startade 1974, skriver New York Times. Det beror på att live-tv generellt minskar i popularitet men det finns också mätningar som visar att glamoursugna tittare har en tendens att stänga av när innehållet blir politiserat.

Galans producenter har meddelat att även om Time's up-rörelsens budskap kommer att vara en del av galan, så ska den fokusera på underhållning och faktumet att galan firar 90-årsjubileum.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons