Annons
Nyheter

Politisk thriller som speglar samtid

Högerextremism, ett nytt missnöjesparti med vind i seglen och politiskt rävspel i Rosenbad. SVT:s nya storsatsning "Blå ögon", som startar 30 november, är en spegling av ett Sverige som känns obehagligt bekant.(TT)
Publicerad 26 november 2014

Trots att manuset började utvecklas för fyra år sedan innehåller "Blå ögon" jargong som skulle kunna ha hämtas från den gångna valrörelsen och den aktuella samhällsdebatten.

””

Tre olika spår

Annons

"Blå ögon" startar mitt under brinnande valrörelse. Mystiskt nog försvinner den sittande justitieminsterns stabschef, vilket möjliggör en politisk comeback för Elin Hammar (Louise Peterhoff), som tidigare slutat under förödmjukande former.

””

Våldsdåd

Samtidigt i Uddevalla påbörjar nya Trygghetspartiet sin valrörelse genom att hjälpa gräsroten Annika Nilsson (Anna Bjelkerud) att komma igång med sitt första torgmöte. Hennes nyseparerade dotter Sofia (Karin Franz Körlof) stöttar sin mamma medan sonen Simon (David Lindström) kallar henne för rasist.

Dessutom förbereder en till synes sympatisk Komvux-lärare (Erik Johansson) en serie våldsdåd i en hemlig högerextrem terrorcell, där Mattias, Adam Lundgrens rollfigur, utgör en viktig och obehaglig del.

””

Inte som en nyckelroman

De politiska partierna i "Blå ögon" är fiktiva men ändå tydligt inplacerade på en höger-vänsterskala och uppbär onekligen vissa likheter med de existerande. Christian Wikander, ansvarig utgivare på SVT, jämför "Blå ögon" med danska "Borgen" och säger att skildringarna av politiken är något som de har övervägt noga.

””

Alex Haridi håller med:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons