Annons
Nyheter

Rembrandt har tagit sig till Östersund

På söndag öppnar Nationalmuseum Jamtli med Rembrandt, Rubens, Carl Larsson och flera andra giganter. - Det är nästan lite ofattbart, säger biträdande museichefen Christina Wistman. Jamtli i Östersund har en stolt historia som sträcker sig över drygt 100 år.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

Jamtli i Östersund har en stolt historia som sträcker sig över drygt 100 år. Museet har inte minst blivit känt för sitt sätt att med kultur skapa pedagogisk verksamhet för både barn och vuxna. En förmåga som Jamtli nu ska ta tillvara på i nästa banbrytande kapitel, när museet blir en permanent filial till Nationalmuseum.

””
””

Tema för varje sekel

Annons

Satsningen innebär att konstnärer som Rembrandt, Peter Paul Rubens, Carl Larsson, Jenny Nyström och många andra kommer att samsas i Östersund framöver. Tanken med den nästan årslånga första utställningen "Sex sekler av samtid" är dock inte bara att få stoltsera med namnkunniga skapare - utan också att utbilda.

””

Varje sekel har fått ett tema som ska berätta om hur samhället och konsten har växt fram. 1700-talet lyder till exempel under rubriken "snille och smak", medan 2000-talet har temat "kommunikation".

””

En långsiktig plan

Från början var tanken att Nationalmuseum från centralt håll skulle bidra med 4,5 miljoner kronor, men efter uteblivna äskade pengar får nu Jamtli finna sig i knappt hälften av den summan.

””

Nu behöver samarbetsgruppen fundera över vad det långsiktiga målet ska bli för den permanenta filialen i Östersund.

””

Tanken är att på bästa sätt använda de resurser som finns. Kombinera historien i Östersund med Jamtlis tradition. Christina Wistman hoppas kunna förena deras egna förmågor med Nationalmuseums verk.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons