Annons
Nyheter

Roskilde öppnar med syrisk orkester

Årets Roskildefestival inleds med en konsert med den brittiske Blur- och Gorillaz-stjärnan Damon Albarn och den syriska nationalorkestern Syrian National Orchestra for Arabic Music. Orkestern spelar såväl traditionell arabisk musik som mer experimenterande verk.(TT)
Publicerad 9 februari 2016

Årets Roskildefestival inleds med en konsert med den brittiske Blur- och Gorillaz-stjärnan Damon Albarn och den syriska nationalorkestern Syrian National Orchestra for Arabic Music.

Orkestern spelar såväl traditionell arabisk musik som mer experimenterande verk. Den grundades 1990 och bestod då av 90 medlemmar. Sedan inbördeskrigets utbrott i Syrien våren 2011 är medlemmarna dock utspridda i en rad länder, medan andra stannat kvar i Syrien. De har därför inte spelat tillsammans som orkester på fem år, enligt ett pressmeddelande från festivalen.

Annons

Albarn har tidigare uppträtt med orkestern på operahuset i Damaskus. Orkestern medverkade även på Gorillaz-albumet "Plastic beach" 2010.

På spelningen medverkar även en rad gästartister som offentliggörs längre fram.

Konserten den 29 juni blir årets första på Orange scenen, festivalens huvudscen. Roskildefestivalen arrangeras den 25 juni-2 juli.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons