Annons
Nyheter

Roxane Gay vill göra oss obekväma

Efter genombrottet med "Bad feminist" kommer nu Roxane Gays romandebut på svenska. En outhärdligt otäck skildring av ett kidnappningsfall. - Jag försökte medvetet få läsaren att känna sig illa till mods, säger författaren. Det första mötet med "I vilt tillstånd" är bedrägligt.(TT)
Publicerad 13 maj 2016

Det första mötet med "I vilt tillstånd" är bedrägligt. Den svenska utgåvans omslag är bubbelgumsrosa och berättelsen har delvis lånat sagans struktur. Öppningsmeningen inleds med orden "Det var en gång...". Ögonblicket senare sätter Roxane Gay kniven i läsaren.

Tretton dygn

Annons

Vi får veta att huvudpersonen Mireille Jameson, en advokat från Miami, kidnappas av ett gäng unga män under en solig familjesemester på Haiti. Hennes förmögna pappa vägrar förhandla och Mireille misshandlas, torteras och våldtas under 13 dygn tills det som en gång var hon är utplånat. Hon blir ingen.

Idén till historien formades successivt under Roxane Gays uppväxt. Själv är hon född i Nebraska, men föräldrarna kommer från Haiti och under barndomens somrar besökte hon ofta det västindiska landet.

””

Romanen är fiktiv, samtidigt är den förankrad i en bister verklighet. Det blev Roxane Gay påmind om just när boken var färdigskriven. Då kidnappades en av hennes nära släktingar.

””

2014 fick Roxane Gay sitt genombrott med essäsamlingen "Bad feminist". Att den inflytelserika feministen valt att skriva en så brutal historia har förvånat många. De kliniska våldsskildringarna balanserar ibland på gränsen till det outhärdliga, ofta passeras den.

Själv säger Roxane Gay att hon ville se våldet i ansiktet.

””

Kluven upplevelse

"I vilt tillstånd" är en ohygglig bok. Det är också en andlöst spännande thriller. I skärningspunkten mellan impulsen att sträckläsa och hålla för ögonen uppstår en krypande känsla av medskyldighet hos läsaren - gentemot både Mireille och Haitis smärta.

Roxane Gay nickar och säger att hon arbetade medvetet för att få läsaren att vrida på sig.

””

Hon förklarar att det var svårt att avgöra hur hon skulle avsluta historien. Efter en del grubblande valde hon att ändå förmedla en känsla av hopp. Om inte för Haiti så i alla fall för Mireille.

””

Filmatisering

Annons

Nyligen blev det klart att den amerikanska regissören Gina Prince-Bythewood ska filma "I vilt tillstånd". För manus svarar Roxane Gay.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons