Annons
Nyheter

SAOL ensam kung i ordbokshyllan

Svenskarna vänder sig hellre till internet än till sina uppslagsböcker. Men Svenska Akademiens Ordlista är den stora överlevaren i tryckt form. Nu kommer den i en ny och tjockare upplaga. Fotbollssprej, kulturtant, app och twittra.(TT)
Publicerad 8 april 2015
Svenskarna vänder sig hellre till internet än till sina uppslagsböcker. Men Svenska Akademiens Ordlista är den stora överlevaren i tryckt form. Nu kommer den i en ny och tjockare upplaga. Fotbollssprej, kulturtant, app och twittra. Det är några av de dr
Svenskarna vänder sig hellre till internet än till sina uppslagsböcker. Men Svenska Akademiens Ordlista är den stora överlevaren i tryckt form. Nu kommer den i en ny och tjockare upplaga. Fotbollssprej, kulturtant, app och twittra. Det är några av de dr

I bokhyllor över hela landet står våra uppslagsverk och samlar damm, i stället vänder vi oss till de virtuella uppslagsverken - och då helst de som inte kostar något. Även kartan över ordboksutgivningen har helt ritats om: den lilla utgivning av tvåspråkiga ordböcker som överlevt branschens stålbad har framförallt gjort det i digital form.

””

Bonniers släppte taget om sin stora uppslagsbok 2007 och har i princip helt lagt ner utgivningen av övriga böcker i genren. Uppslagsverket framför andra, Encyclopedia Britannica, höll ut till 2010, då den sista tryckta upplagan kom. Den sista upplagan av svenska Nationalencyklopedin, en nedkortad version, kom för sex år sedan och redaktionen har krympt till åtta fast anställda.

””
Annons

Få privata användare

NE kom ut i närmare 200 000 exemplar, en unik upplaga i sammanhanget. En komplett uppsättning av NE i bokhyllan var en tydlig statusmarkör. I dag dör den privata marknaden långsamt ut, antalet privata prenumerationer har länge minskat stadigt för att nu ligga ganska stabilt på 13 000. I stället har skolorna blivit verksamhetens grundstomme.

””

Omöjligt att sia

Wikipedia har ersatt våra uppslagsverk, vi tittar på Google Maps i stället för i vår atlas och vi vänder oss till översättningssajterna i stället för ordböckerna. På Norstedts Ordbok, som är det förlag som distribuerar Akademiens ordlista, säger chefen Håkan Nygren att det är omöjligt att sia om framtiden. Förlaget är i princip ensamma utgivare av tvåspråkiga ordböcker på en marknad som övriga förlag har gett upp. Trots det närmar man sig en punkt där det börjar bli svårt att ge ut ordböcker på kommersiell basis, oavsett om det gäller tryckt eller digital form.

””

Men i en föränderlig digital tid verkar vårt behov av en trygg hand bestå. Håkan Nygren tror att den unika ställning som Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, har hänger ihop med den svenska språkpolitiken.

””

SAOL överlever

Den nya utgåvan av SAOL är den 14:e i ordningen - och inte den sista enligt Sture Allén, professor i språkvetenskaplig databehandling och akademiledamot. Den stora frågan nu är hur man ska balansera den tryckta ordlistan och ordlistan på nätet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons