Annons
Nyheter

Shorter spelar för en mänskligare värld

En av världens främsta jazzsaxofonister har checkat in i Stockholm. På torsdag tar Wayne Shorter emot årets Polarpris tillsammans med Sting, ett pris som Shorter aldrig hade hört talas om tidigare. Även under en kort intervju med Wayne Shorter, 83 år, hisnar perspektiven.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

Även under en kort intervju med Wayne Shorter, 83 år, hisnar perspektiven. Livfull och vaken har han just slagit sig ner i en foajésoffa på Grand Hôtel. Hissar plingar, folk drar rullväskor men han låter sig inte stressas.

””

Valet av intervjuplats, en improvisation i stunden, får honom att tänka på när han och Herbie Hancock för inte alltför länge sedan, blev inbjudna till en grupp astrofysiker på Stanford University.

Annons

Partikelacceleratorn i Cern hade vänt upp och ner på fysikernas arbete med att förklara universums uppkomst och de behövde hitta nya ingångar.

””

Scenens universitet

För Wayne Shorter är musiken och improvisationen "a drilling for wisdom", och scenen ett konstens eget universitet, förklarar han. På 1960-talet komponerade några av Miles Davis mest kända låtar. Till Polarprisgalan på torsdag kommer dagens kanske hetaste amerikanska jazzstjärna, 32-åriga Esperanza Spalding, sångerska och jazzbasist, som han spelar med och till vilken han gjort några av sina senaste kompositioner.

Herbie Hancock känner han sedan de båda ingick i den kvintett som gått till historien som Miles Davis, och kanske jazzhistoriens, bästa. När Wayne Shorter numera spelar med Herbie Hancock i San Francisco sitter astrofysikerna i publiken.

En av dem Neil deGrasse Tyson, som också leder "Cosmos: A spacetime odyssey" i amerikansk tv, undrade varför unga amerikaner i dag har så svårt att ta till sig modern komplex musik som just jazz?

Sitt första band

Själv svarar Wayne Shorter med en berättelse om sitt första band och om trummisen Art Blakey

””
””

Jazzen ser han som en mission som han delar med målare, vetenskapsmän och poeter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons