Annons
Nyheter

Taxibranschen under lupp i ny film

Taxichauffören Allonias Sebhatu blev rikskänd när han tog strid mot taxibranschens arbetsvillkor. I "Taxiklubben", med biopremiär på fredag, skildras hans kamp av dokumentärfilmaren Johan Palmgren. Det kokar i taxibranschen.(TT)
Publicerad 11 maj 2016

Det kokar i taxibranschen. Det är vad taxichauffören Allonias Sebhatu förstår när han i filmen "Taxiklubben" talar med andra förare på gatan. Men ingen vågar ta strid.

För dokumentärfilmaren Johan Palmgren, som fick upp ögonen för taxibranschens usla villkor genom ett tv-reportage för två år sen, blev Allonias Sebhatu ingången till en problematik han ville berätta om:

””
Annons

En komplicerad kamp

I "Taxiklubben" följer Palmgren hur Sebhatu försöker få gehör för sina krav på bättre arbetsvillkor. Det är en komplicerad kamp eftersom anställningsförhållandena i taxibranschen är speciella. I botten finns taxichaufförerna, i toppen storbolag som den tidigare Fågelviksgruppen (sålt 2015 till riskkapitalbolaget HIG Capital).

Det är längst upp, till Fågelviksgruppen och dess dåvarande chef Rolf Karlsson, som Allonias Sebhatu slutligen vänder sig. Karlsson vill inte delta i filmen, men möter Sebhatu och säger att han förutsätter att organisationens företag följer gällande lagar.

Allonias Sebahtus engagemang drabbar till slut hans privatliv. Och för Johan Palmgren handlar "Taxiklubben" främst om det personliga ödet.

””

Hoppfull utveckling

Trots filmens allvarliga stråk framträder efterhand en del hopp. Efter det att filmen gjordes - men inte enbart tack vare den, påpekar Palmgren noggrant - har fler förare engagerat sig fackligt och politikerna börjat ta sig an problemen i taxibranschen. Allonias Sebhatu har nu en anställning med bättre villkor, och kan ägna mer tid åt familjen.

I filmens slutscen tar Allonias Sebhatu tar med sig sina döttrar ut i skogen för att leka i en koja han byggt. Men när de kommer fram har två tonårskillar eldat upp den. Det hindrar inte Allonias och döttrarna, som sätter sig och grillar korv efter att tonåringarna skamset lommat iväg.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons