Annons
Nyheter

Tysk fasaddikt delar landet

En påstått kvinnoförnedrande dikt på en fasad i Berlin ska målas över. Det har eldat igång en intensiv kulturdebatt i landet. Universitetet Alice Salomon i Berlin har beslutat att de ska måla över en text av poeten Eugen Gomringer, skriver Yle.(TT)
Publicerad 10 mars 2018

Universitetet Alice Salomon i Berlin har beslutat att de ska måla över en text av poeten Eugen Gomringer, skriver Yle. Skolans studentkår har i ett öppet brev till rektorn uttryckt att den spanska dikten "Avenidas" - som pryder fasaden av Alice Salomon - bland annat reproducerar den klassiska patriarkala konsttraditionen och att den påminner om sexuella trakasserier mot kvinnor.

Dikten, skriven 1951, uppfördes på husfasaden för sju år sedan och kan i sin helhet översättas till "Avenyer, avenyer och blommor. Blommor, blommor och kvinnor. Avenyer, avenyer och kvinnor. Avenyer och blommor och kvinnor och en beundrare."

Annons

Beslutet om att måla över dikten har kritiserats på många håll. Ministern Monika Grütters, representant för bland annat kulturfrågor, säger att tilltaget är "en upprörande akt av kulturellt barbari", medan Eugen Gomringers dotter, lyrikern Nora-Eugenie Gomringer, i en Facebook-video förklarar att studentkåren har tolkat dikten fel.

Eugen Gomringer själv, i dag 93 år, bjöd hem representanter från kåren och högskolan för att diskutera frågan.

””

I stället för "Avenidas" kommer en dikt av Barbara Köhler att pryda fasaden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons