Annons
Nyheter

Vill blåsa nytt liv i organiserad aktivism

Engagera dig politiskt! Uppmaningen kommer från den stjärnfyllda ensemblen i föreställningen "Vinnaren tar allt". - Gör det inte i morgon - gör det nu, säger Bob Hund-sångaren Thomas Öberg.(TT)
Publicerad 6 mars 2018

The Cardigans-sångerskan Nina Perssons rollfigur har tröttnat på sin pojkvän Demokrati och blir i stället uppraggad av populismen. Bob Hund-sångaren Thomas Öberg dyker upp på scenen som diktator. Föreställningen "Vinnaren tar allt", som Medborgarbandet sätter upp tillsammans med Malmö stadsteater, ser ett hot mot demokratin i dagens Sverige.

””

Bli emotsagd av omtanke

Annons

Populismen på både höger- och vänsterflanken lyfts fram som det stora hotet. Med musik, dans, akrobatik och sketcher vill föreställningen få människor att engagera sig i demokratiska frågor. Få medborgare att göra ett politiskt val baserat på fakta snarare än känslor.

””

TT: Hur tycker du att demokratin i dagens Sverige mår?

””

"Som att städa på vinden"

Varken Öberg eller Persson tror att människor har glömt av att det går att engagera sig politiskt utanför partipolitikens ramar.

””
””

Inspirationen till Medborgarbandet fick Nina Persson när hon bodde i New York under en lång tid och var med i The Citizens Band. När hon flyttade hem till Sverige med sin familj för ett par år sedan startade hon ett liknande kollektiv i Malmö tillsammans med projektledaren Gudrun Hauksdottir.

””

Välj bort chipsen

I den stora ensemblen i "Vinnaren tar allt" ingår även andra stjärnor som Kristin Amparo, Moto Boy (Oskar Humlebo) och den sydafrikanska hiphopstjärnan Kanyi Mavi. Bob Hund-sångaren Öberg hoppas att deras "nusvenska spektakel" leder människor från tanke till handling.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons