Annons
Nyheter

2 440 socialarbetare i metoo-upprop

2 440 socialarbetare har undertecknat uppropet #orosanmälan. "Vi kräver att de ansvariga i vår bransch tar sitt ansvar. Vi har brutit tystnaden - nu är det er tur att agera! " skriver initiativtagarna. Ytterligare en bransch lägger nu fram sitt upprop i metoo-rörelsen.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Ytterligare en bransch lägger nu fram sitt upprop i metoo-rörelsen. Socialarbetarnas #orosanmälan publiceras i Göteborgs-Posten. De kräver en arbetsmiljö fri från sexism, sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp.

De som står bakom uppropet vittnar om att trakasserier och kränkningar sker både på arbetet och fritiden och att chefer systematiskt väljer att ignorera det som sker.

Annons

"Dessa osynliggöranden är ett hån mot oss som utsätts och skapar en miljö där det är okej att kränka och trakassera sina kollegor. Det visar också på den extremt låga förväntan som finns på att manliga socialarbetare ska bete sig på ett respektfullt sätt", skriver initiativtagarna.

Tydligt signalera

Det är en bild som delas av jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som ansvarar för socialtjänsten.

Vittnesmålen är upprörande, men det är väldigt modigt av yrkesgruppen att träda fram, anser hon. De arbetsvillkor som finns i socialtjänsten ha mycket att göra med att det är en kvinnodominerad grupp. Om man blir utsatt för trakasserier så kan det bli svårare att få sin röst hörd i en förvaltning där man inte tillhör den mest prioriterade gruppen, framhåller Regnér.

””

"Allvarligt problem"

Facebookgruppen där socialarbetarna delat sina berättelser startades den 17 november och samlade på en vecka 11 000 medlemmar, varav cirka 200 skickade in och delade sina vittnesmål.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons