Annons
Nyheter

25 år sedan Jas-kraschen i Stockholm

Tiotusentals människor hade samlats i centrala Stockholm när flygvapnet skulle visa musklerna med en uppvisning av JAS 39 Gripen. Men sommardagen för 25 år sedan, den 8 augusti 1993, fick en dramatisk vändning när planet i luften överstegrade och singlade ned från skyn.(TT)
Publicerad 8 augusti 2018

Under flyguppvisningen över Riddarfjärden i de centrala delarna av huvudstaden kunde vettskrämda åskådare, och tv-tittare i hela landet, se hur Jas 39 Gripen-planet slog runt i luften och föll okontrollerat ned mot ön Långholmen, där det kraschade i ett moln av eld och svart rök.

Piloten Lars Rådeström lyckades skjuta ut sig innan planet slog i marken. Mirakulöst nog skadades ingen allvarligt vid kraschen - men bara 30 meter bort på Västerbron befann sig tusentals åskådare. I dag finns ett minnesmärke på nedslagsplatsen.

Annons

Den efterföljande haveriutredningen pekade ut stridsflygplanets styrsystem som boven i dramat. Lars Rådeström friades helt från ansvar.

Det som hände var att pilotens skarpa svängar fick den så kallade rollautotrimmen att kopplas ur. När han gjorde flera försök att kompensera med styrspaken överansträngdes styrsystemet.

Att den typen av problem kunde uppstå fanns inte med i förarmanualen och piloten kände därför inte till det.

””

På senare år har den före detta piloten, i dag 74 år och bosatt i Skåne, konsekvent avböjt att tala med medier om händelsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons