Nyheter

Åklagaren begär 16-åringen fortsatt häktad

Åklagaren begär att häktningen av den 16-årige pojke som är misstänkt för mordet på en hemlös man i Huskvarna ska förlängas. Ny förhandling hålls vid Jönköpings tingsrätt på torsdagen. Det har nu gått drygt en månad sedan en hemlös man i 50-årsåldern hittades död i en park i Huskvarna.(TT)
Publicerad 12 september 2018

Det har nu gått drygt en månad sedan en hemlös man i 50-årsåldern hittades död i en park i Huskvarna. En 16-årig pojke sitter häktad misstänkt för mord. En pojke som är under 15 år är också misstänkt för mordet och har tilldelats ett juridiskt biträde.

I en inlaga till tingsrätten begär nu åklagaren att häktningen av 16-åringen ska förlängas ytterligare två veckor. Utredningen av mordet pågår med full kraft.

””

Enligt Anders Tolke, försvarsadvokat åt 16-åringen, förnekar pojken brott och kommer därför att begära att bli släppt.

"Dessutom bestrids att det föreligger sådana synnerliga skäl som krävs för fortsatt häktning", skriver Tolke i ett sms till TT.

Under press

Åklagarmyndigheten kartlägger inte bara själva mordet utan även händelser som skett tiden innan mordet. Och alla inblandade är under press, både vad gäller utredningen och häktningen.

””

Speciella regler gäller när det handlar om mål med misstänkta under 18 år. Det är därför åklagarmyndigheten driver på. När en person som är 15-17 år misstänks för att ha begått ett brott gäller särskild lagstiftning som säger att rättsprocessen ska gå skyndsamt. Enligt paragraf 4 i det som kallas LUL ska "beslut i åtalsfrågan fattas så snart det kan ske och senast inom sex veckor från dagen för delgivning av brottsmisstanke".

””

Det kan vara många som ska höras, unga som ska höras med videoförhör som tar extra tid eller uppgifter från rättstekniska utredningar från NFC.

Kan bli komplicerat

Den rättsliga processen kan sedan bli komplicerad. 16-åringen kan ställas inför rätta men för den som är under 15 år gäller andra regler. Där kan man, om någon så begär, hålla en så kallad bevistalan som försöker fastställa vad det är som hänt. Men det utdöms inget straff.

””
””

Med en gemensam rättegång och bevistala kan rätten fastställa vad som hänt. Och den som är straffmyndig, om han döms, få sitt straff, medan den som är under 15 år förklaras skyldig men tas om hand av sociala myndigheter.

TT