Annons
Nyheter

Alliansen: Inga samtal om vinstbegränsningar

Alliansen nekar till att det förs några samtal eller förhandlingar med regeringen om vinstbegränsningar i välfärden. - Det är inte aktuellt, vi tänker inte kompromissa om det, säger Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.(TT)
Publicerad 5 juli 2017

Dagens industri (Di) skriver att regeringen är beredd att släppa förslaget om vinsttak för företag i välfärdssektorn och i stället söka en kompromiss med Moderaterna och Liberalerna om tuffare kvalitetskrav.

Både allianspartiernas partisekreterare, som hade en gemensam pressträff i Almedalen, och Ulf Kristersson nekar till att några sådana förhandlingar eller samtal skulle vara på gång eller redan pågå med regeringen.

Annons

Omdebatterat vinsttak

Regeringens utredare Ilmar Reepalu föreslog i höstas ett vinsttak på sju procent för företag inom vård, skola och omsorg. Men förhandlingarna med Vänsterpartiet går enligt DI trögt och regeringen överväger därför att släppa vinsttaket. Enligt vad DI erfar kommer civilminister Ardalan Shekarabi (S) i stället att försöka nå en uppgörelse med M och L. Enligt tidningens källor skulle kompromissen bestå i nya, tuffa kvalitetskrav, bland annat en viss personaltäthet, för välfärdsbolagen.

Enligt DI:s uppgiftslämnare har Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson gjort klart för Shekarabi att Moderaterna är redo att ingå i en uppgörelse. Men Kristersson avfärdar bestämt att samtal pågår.

””

Dörren är stängd för att diskutera vinstbegränsningar, oavsett modell, för M:s del.

””

Måste släppa allt

Däremot, om regeringen är beredd att "släppa hela Reepalu och vinsttak och allt det där de håller på med nu" så är han beredd att diskutera hur kvaliteten kan höjas.

””

Ardalan Shekarabi bekräftar att samtal förs "till och från" med de borgerliga partierna, men han håller fast vid att vinstbegränsningar behövs:

"Vi förhandlar med Vänsterpartiet men precis som vi sagt från början kommer vi att vara öppna för samtal och överenskommelser över blockgränsen. Det viktiga för oss är principen om att skattebetalarnas pengar ska användas till det de är avsedda för. Det kräver att vinsterna i välfärden begränsas. Vi är pragmatiska kring hur vi uppnår detta", säger civilministern i en skriftlig kommentar till TT.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons