Annons
Nyheter

Alliansen står fast vid tidiga betyg

Alliansen vill att den svenska skolan ska bli bättre. Vägen dit är bland annat en tioårig grundskola, betyg från årskurs fyra och att det ska vara möjligt att ge elever på högstadiet och gymnasiet skriftliga ordningsomdömen. Men förslagen möter kritik.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

Sverige ska inom tio år vara bland de tio bästa i den internationella kunskapsmätningen Pisa. För att uppnå det behövs en rad reformer genomföras, skriver Alliansens partiledare på Dagens Nyheters debattsida.

Grundskolan ska bli tioårig genom att förskoleklassen blir årskurs ett. Allianspartierna vill även öka undervisningstiden i skolan med fokus på baskunskaper som matematik och svenska.

Annons

Skriftliga omdömen

Andra förslag är bland annat mer inriktning på ordning och studiero. Förutom skriftliga ordningsomdömen vill artikelförfattarna att skollagen skärps för att "underlätta för rektor att flytta elever som hotar, mobbar och trakasserar andra".

Alliansen vill även stärka lärarnas status. Till exempel föreslås att antagningskraven till ämneslärarutbildningen ska skärpas och att antagningsprov och lämplighetstest används mer.

Inte imponerad

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, är inte imponerad av förslagen.

””
””

Betyg från årskurs fyra är inget nytt önskemål från Alliansen, som gick till val på det vid förra riksdagsvalet. Och efter en uppgörelse mellan regeringen och Alliansen blev det möjligt för högst 100 skolor att införa betyg från årskurs fyra från hösten 2017. Men intresset för att delta bland skolorna var väldigt svagt.

"Gammal skåpmat"

Anna Ekström kommenterar förslagen i egenskap av Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson, men inte som representant för regeringen. Hon kallar förslagen för "gammal skåpmat".

””

Att till exempel förlänga undervisningstiden är inte möjligt, hävdar hon, eftersom det i dag råder stor brist på lärare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons