Annons
Nyheter

Allt fler drabbas av flimrande hjärta

Antalet personer med förmaksflimmer ökar kraftigt. Samtidigt har bara åtta av 21 landsting ett strukturerat omhändertagande av dessa patienter. Det konstaterar patientorganisationen Riksförbundet Hjärtlung i en ny rapport.(TT)
Publicerad 7 mars 2018

Allt fler svenskar drabbas av en oregelbunden hjärtrytm med hastig puls, så kallat förmaksflimmer. I dag har omkring 370 000 svenskar diagnosen förmaksflimmer, jämfört med "bara" 210 000 personer år 2012. En orsak till detta är den allt äldre befolkningen.

Obehandlat förmaksflimmer ökar risken för både stroke och hjärtsvikt. Ett sätt att förbättra vården är särskilda flimmermottagningar med ett strukturerat omhändertagande. Analyser visar att ett sådant omhändertagande halverar dödligheten och minskar den hjärt-kärlrelaterade sjukhusvården för dessa patienter med 40 procent.

Annons

Ett strukturerat omhändertagande innebär bland annat god följsamhet till gällande riktlinjer avseende blodproppshämmande- och rytmreglerande läkemedel samt utbildning av både patienter och närstående.

Men enligt förbundet har bara åtta av landets 21 landsting och regioner ett sådant omhändertagande.

"Skulle Sverige helt växla över till ett strukturerat omhändertagande av förmaksflimmerpatienter skulle vi minska antal dödsfall och lidande, minska trycket på sjukvården och spara på den redan ansträngda sjukvårdsbudgeten", säger förbundsordförande Inger Ros i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons