Annons
Nyheter

Åskan orsakade bränder och tågstopp

Ett åskväder som drog fram över Uppland, Gästrikland och Dalarna satte villor i brand, orsakade markbränder och stopp i tågtrafiken. Räddningstjänsten ryckte under måndagseftermiddagen ut till två villor i Östervåla norr om Uppsala och i Alunda i Östhammar nordöst om Uppsala, efter larm om brand.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

Räddningstjänsten ryckte under måndagseftermiddagen ut till två villor i Östervåla norr om Uppsala och i Alunda i Östhammar nordöst om Uppsala, efter larm om brand.

””

Inga skadade

Annons

Räddningstjänsten släckte bränderna under eftermiddagen och ingen av personerna som var hemma vid tidpunkten skadades.

Marie Staerk vid SMHI:s pressjour berättar att åskvädret rört sig över Stockholms skärgård, östra Dalarna och Uppland.

Det kraftigaste åskvädret har rört sig över Gästrikland och Svealand, och det rör sig nu österut under kvällen.

””

Norrbotten och Skåne

Även i Norrbotten har det åskat och ett annat åskväder över Danmark har gett ett fåtal blixtar i Skåne.

Åskan var också den troliga orsaken till problemen i tågtrafiken mellan Uppsala och Knivsta. Ett träd föll över tågrälsen, och kontaktledningen började brinna, vilket orsakade tillfälligt stopp i trafiken både för fjärrtåg och lokaltåg, enligt Trafikverket.

I Hofors väster om Gävle satte åskan en villa i brand. Villan brann ner till grunden men inga personer skadades, enligt räddningstjänsten i Gävle, som också var på plats vid en villa i Älvkarleby som de tror började brinna vid ett åsknedslag. Inte heller här skadades någon person i branden och villan klarade sig med mindre brandskador.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons