Annons
Nyheter

Assange kan överlämna sig

Wikileaks-grundaren Julian Assange säger att han kan komma att lämna Ecuadors ambassad i London på fredag vid lunchtid - om en FN-utredning kommer fram till att han inte är olovligen frihetsberövad.(TT)
Publicerad 4 februari 2016

Wikileaks-grundaren Julian Assange säger att han kan komma att lämna Ecuadors ambassad i London på fredag vid lunchtid - om en FN-utredning kommer fram till att han inte är olovligen frihetsberövad.

I ett uttalande postat av Wikileaks på Twitter säger Assange att han går med på att låta sig gripas av brittisk polis om FN kommer fram till att han har förlorat sitt mål mot Storbritannien och Sverige. "Jag ska gå ut från ambassaden vid lunchtid på fredag och acceptera att gripas av brittisk polis eftersom det då inte är meningsfullt att fortsätta med vidare överklaganden".

Annons

Däremot förväntar han sig att få tillbaka sitt pass och att alla försök att gripa honom avslutas om utredningen ställer sig på Assanges sida.

Assange flydde till Ecuadors ambassad i London 2012. Han är misstänkt för våldtäkt vid en resa i Sverige 2010.

I september 2014 lämnade han in en begäran att experter på mänskliga rättigheter i den oberoende FN-panelen UNWGAD skulle utreda Sveriges och Storbritanniens hanterande av hans fall, skriver AFP.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons