Annons
Nyheter

Avgaser inget hinder för motion

Motionärer som har långt till skog och mark behöver inte oroa sig för stadsmiljöns avgaser. Motion ger alltid positiva hälsoeffekter, även om joggingturen måste tas mitt inne i en storstad som Köpenhamn eller Stockholm, visar en ny studie.(TT)
Publicerad 2 april 2015
Motionärer som har långt till skog och mark behöver inte oroa sig för stadsmiljöns avgaser. Motion ger alltid positiva hälsoeffekter, även om joggingturen måste tas mitt inne i en storstad som Köpenhamn eller Stockholm, visar en ny studie. Forskare vid

Forskare vid Köpenhamns universitet har samlat in data från totalt 52 000 danskar som bor i både city och villaområden, i Århus och Köpenhamn.

Dödsrisk kartlades

Annons

Att fysisk aktivitet minskar risken för en för tidig död medan luftföroreningar ökar den är väl känt. Forskarna ville därför se om motion i stadsmiljö påverkade risken för en för tidig död eftersom fysisk aktivitet med djupare andetag samtidigt ger större exponering för luftföroreningar.

””

Studien har pågått sedan 1993 och deltagarna har rapporterat in allt från trädgårdsarbete till mer krävande motion. 5 500 av de 52 000 medverkande dog före 2010 och forskarna kunde se att det fanns 20 procent färre dödsfall bland dem som var fysiskt aktiva jämfört med de som inte motionerade alls. Och då spelade varken kön eller bostadsort någon roll, bland överlevarna fanns det alltså människor som bodde mitt inne i Köpenhamn.

Motionen vinner

””

Statistiken kan likaväl översättas till Stockholms innerstad, säger hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons