Annons
Nyheter

Bankföreningen kritisk mot kontantkrav

Storbankerna måste ta ett steg tillbaka på vägen mot det kontantfria samhället, anser en ny utredning. Bankföreningen är kritisk och säger att kravet sannolikt strider mot EU-rätten. Både privatpersoner och företag använder allt mindre kontanter - vi swishar, för över och betalar online i stället.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

Både privatpersoner och företag använder allt mindre kontanter - vi swishar, för över och betalar online i stället. Trots det föreslår den parlamentariskt sammansatta riksbankskommittén att storbankerna, enligt lag, ska garantera tillgången på kontanter över hela landet.

””

70 procent klarar sig utan

Annons

Enligt statistik som redovisas i Riksbankskommitténs delbetänkande säger sig 68 procent av Sveriges befolkning vilja ha kvar kontanter som ett alternativ. 29 procent anger att de inte klarar sig utan kontanter så som samhället ser ut i dag.

””

Dessutom anser Riksbankskommittén att åtgärden även handlar om säkerhet.

””

Stark kritik

Kommittén bedömer att kostnaderna för bankerna blir ungefär 8-15 miljoner kronor per år. En siffra som Svenska Bankföreningen avfärdar.

"En mer realistisk prislapp kan komma att uppgå till 100 miljoner kronor per år", kommenterar Bankföreningens vd Hans Lindberg i ett pressmeddelande.

””

Svenska Bankföreningen skriver även i pressmeddelandet att förslaget sannolikt bryter mot EU:s statsstöds- och konkurrensregler då det inte ställs samma krav på alla banker och andra aktörer inom handeln och värdetransporter.

Enligt förslaget ska bara banker med en inlåning från allmänheten på över 70 miljarder kronor erbjuda kontanthantering.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons