Annons
Nyheter

Båtmotorstölder ger krav på lagändring

Stölder av båtmotorer har ökat kraftigt under första halvåret. Nu höjs röster för lagändringar så att tull och polis enklare kan kontrollera misstänkta fordon på väg ut ur landet. Under fjolåret stals båtmotorer till ett värde av omkring 200 miljoner i landet.(TT)
Publicerad 13 juli 2017

Under fjolåret stals båtmotorer till ett värde av omkring 200 miljoner i landet. I år ser den siffran ut att öka kraftigt. Under första kvartalet polisanmäldes över 50 procent fler stölder än under motsvarande period 2016 enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. För första halvåret är ökningen drygt 20 procent.

””

Försvinner utomlands

Annons

Enligt deras beräkningar försvinner minst 70 procent av stöldgodset utomlands. Misstankarna har i första hand riktats mot Östeuropa dit ligorna lätt kan ta sig med färja. Nu efterlyser bland annat försäkringsbolaget Svedea åtgärder för att komma till rätta med problemet.

””
””

Han får också medhåll av Rino Carlsson, nationell samordnare för båtrelaterade stölder vid Sjöpolisen.

””

Ändrat tillvägagångssätt

Också han har märkt ett ändrat tillvägagångssätt bland stöldligorna.

””

Polisregionerna Stockholm och Väst har drabbats hårdast av stölderna hittills i år, 47 respektive 67 procents ökning. I övriga delar av landet har stölderna minskat något eller ligger i paritet med fjolåret.

””

Polisen arbetar också vidare med "marin grannsamverkan" som, liksom grannsamverkan på land, bygger på att medlemmarna ser till varandras båtar och är uppmärksamma på personer som rör sig i området.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons