Annons
Nyheter

Bättre prognos för manlig cancer

Patienter med framskriden prostatacancer lever längre om de får ett nytt hormonläkemedel. Svenska experter kallar resultaten för ett "genombrott". Prostatacancer är den ojämförligt vanligaste cancersjukdomen bland män och varje år insjuknar runt 1 000 svenskar i svår sjukdom.(TT)
Publicerad 5 juni 2017

Prostatacancer är den ojämförligt vanligaste cancersjukdomen bland män och varje år insjuknar runt 1 000 svenskar i svår sjukdom. Det vill säga där cancern börjat sprida sig med hjälp av dottertumörer (metastaser).

Zytiga är ett hormonpreparat som i dag är godkänt i de fall där tumören inte längre svarar på vanlig hormonbehandling. Men i två olika studier har nu preparatet testats tidigare i sjukdomsförloppet.

Annons

Och resultatet, som presenteras på den pågående cancerkongressen Asco i Chicago i USA, är överraskande positiva, skriver Dagens Medicin.

””

Utökad arsenal

I den ena studien ingick 1 200 patienter som nyligen hade diagnostiserats med metastatisk prostatacancer. Efter i snitt (median) 30 månaders uppföljning var risken för att patienten hade avlidit 38 procent lägre bland dem som lottats till Zytiga utöver vanlig hormonbehandling, jämfört med kontrollgruppen. Zytiga sköt också upp tiden till att sjukdomen försämrats, från 15 till 33 månader.

I den andra studien ingick 2 000 patienter och bland dem som fick Zytiga var treårsöverlevnaden 83 procent, jämfört med 76 procent i kontrollgruppen.

Camilla Thellenberg Karlsson, onkolog och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, är också överraskad.

””

Dyr behandling

Zytiga, med den aktiva substansen abirateron, har tidigare orsakat rabalder eftersom det tog lång tid innan det fick "ekonomiskt godkännande" från landstingen och myndigheten TLV. När så skedde hamnade priset på 26 000 kronor i månaden per patient.

Om läkemedlet sätts in tidigare i behandlingen lär kostnaderna öka ytterligare, säger Camilla Thellenberg Karlsson.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons