Annons
Nyheter

Bilder avslöjar kometens inre tomrum

Kometen 67P fortsätter att överraska. Nya, detaljerade bilder visar att kometen är full av runda hål. - De ser inte alls ut som de hål och kratrar som man ser på andra himlakroppar, säger astronomen Björn Davidsson.(TT)
Publicerad 7 juli 2015

Det var i augusti förra året som rymdsonden Rosetta gick in i omloppsbana runt kometen 67P/Churyunov-Gerasimenko som befinner sig på runt 500 miljoner kilometers avstånd från jorden, i asteroidbältet bortom planeten Mars.

I slutet av oktober gav markkontrollen klartecken för sonden att öka avståndet något, för att kunna släppa av landningsfarkosten Philae som landade på kometens skrovliga yta den 12 november.

Annons

Redan efter ett par dagar började Philae leverera mängder med information, innan batterierna tog slut och kometlandaren gick in i dvala.

Rosetta har dock fortsatt att cirkla runt den frusna himlakroppen. Med sig ombord har hon kamerasystemet Osiris som är utvecklat i Sverige.

Slukande hål

På de bilder som den europeiska rymdorganisationen ESA nu presenterar i tidskriften Nature syns tydligt att kometen är full av stora, runda hål.

Forskarna tror att de är så kallade slukhål. Det vill säga att de bildats av håligheter inuti kometen, och att taket på dessa håligheter sedan kollapsat.

””

Ögonblicksbild

Bilderna visar också att hålen är "aktiva". De pyser ut gas och stoft.

””

Poängen med kometer, säger han, är att de är rester från den tid då vårt solsystem bildades.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons