Annons
Nyheter

Blå flagg hjälper dig hålla vattenkoll

Sommarlovet har börjat för många. Premiärdoppen är kanske redan överstökade. Men vet du egentligen hur rent vattnet är vid din strand? I sommar kommer Blå flagg att hissas i elva hamnar och på åtta stränder i Sverige och hjälpa dig att hålla koll.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

Flaggan är en internationell miljömärkning som visar att anläggningarna uppfyller krav på vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service.

Flertal prover på att vattnet är tjänligt, möjligheter att kasta och sortera skräp och miljöinformation ska finnas för att man ska få hissa den blåa flaggan. Rättigheterna för Blå Flagg måste sökas på nytt varje år hos Foundation for Environmental Education (FEE). I år finns den på över 4 000 stränder och hamnar i 46 länder runt om i världen.

””
Annons

Alsén berättar att märkningen är ännu viktigare i södra Europa och andra delar av världen för att turister ska hitta rena och miljövänliga stränder. När Blå flagg infördes för 30 år sedan var vattenkvaliteten sämre i Sverige än vad den är idag.

Anledningen till att inte fler än 19 platser får flaggen är dels att alla inte ansöker om Blå flagg, men också för att proverna kan påverkas av till exempel regn och det görs en sammanställning av prover de senaste fyra åren.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons