Annons
Nyheter

Bra år för blåbär - i Norrland

Det kommer att vara gott om blåbär i skogen i år, förutsatt att man befinner sig i Norrland. I resten av landet är tillgången på blåbär något sämre än normalt.(TT)
Publicerad 15 juli 2015

Enligt årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ligger bärtätheten i Norrland i år runt 40 procent över genomsnittet för de föregående tolv åren. I Götaland verkar tillgången på blåbär bli "relativt bra", med drygt 90 procent mogna blåbär jämfört med ett normalår, medan tillgången väntas bli något sämre i Svealand med drygt 80 procent av genomsnittet för perioden 2003-2014.

Normalt brukar norra Norrland och Svealand få fler blåbär per kvadratmeter än södra Norrland och Götaland, men i år ser det ut att bli mest blåbär i norra och södra Norrland, framför allt i kustlandet.

Annons

"Det finns också stora lokala variationer och om man bara letar på rätt ställen går det med all säkerhet att finna mycket bär i alla delar av landet", skriver SLU i ett pressmeddelande.

Blåbärssäsongen startar mycket senare i år till följd av den svala sommaren och väntas dessutom bli mer utdragen än vanligt.

Enligt SLU:s beräkningar kommer årets blåbärsproduktion att landa på cirka 550 miljoner kilo, vilket är klart högre än normalt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons