Annons
Nyheter

Bränder i Kalifornien växer dramatiskt

En brand som härjar i norra Kalifornien har på bara ett dygn mer än fördubblats i storlek. Över 20 hem har slukats av elden och tusentals människor evakueras. De 20-tal mark- och skogsbränder som plågar Kalifornien sedan i onsdags sprider sig snabbt över delstaten.(TT)
Publicerad 3 augusti 2015

De 20-tal mark- och skogsbränder som plågar Kalifornien sedan i onsdags sprider sig snabbt över delstaten. De bekämpas nu av 9 000 brandmän.

Nära en tredjedel av brandmännen försöker få bukt med den mest våldsamma branden. Den sträcker sig nära 22 000 hektar öster om Lower Lake, en stad 18 mil norr om San Francisco. Branden har förstört 24 bostadshus och ytterligare drygt 6 000 byggnader hotas. Fler än 12 000 människor har evakuerats och två motorvägar har stängts av.

Annons

I torsdags krävde bränderna ett dödsoffer. En skogsvaktare omkom vid en förhållandevis mindre brand som härjar nära gränsen till Oregon.

Brandförsvaret i Kalifornien är hårt pressat. Guvernören Jerry Brown har utlyst katastroftillstånd och nationalgardet har kallats in för att delta i räddningsarbetet. Förstärkningar med brandmän från andra delstater är på väg.

Torkan i Kalifornien beskrivs som historisk och åskväder bidrar till att förvärra läget eftersom blixtar antänder vegetationen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons