Annons
Nyheter

Eldningsförbud hävs runt om i landet

Brandrisken har minskat tack vare lågtrycket, men är inte borta. Samtidigt som lusten att grilla kanske avtar hävs förbudet att grilla på egen tomt i fler län. I Gävleborgs län, som drabbades hårt av sommarens skogsbränder, drar länsstyrelsen tillbaka eldningsförbudet i terräng.(TT)
Publicerad 13 augusti 2018
””

Eldningsförbudet i länet hävdes klockan 16.00 på måndagseftermiddagen.

I Västmanland häver länsstyrelsen det generella eldningsförbudet från onsdag morgon.

Annons

"Försäkra oss"

Tack vare det lågtryck som i helgen dragit in över landet har brandrisken gått ner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

””

Flera av de europeiska brandsläckningshelikoptrar som använts i Sverige åker nu tillbaka till sina stationeringsländer. Kvar är tre av de tyska helikoptrarna.

Det regn som har kommit och det som väntas i veckan bidrar till att brandrisken minskar. Men regnet torkar snabbt bort efter den långvariga torkan, och med lågtrycket kan även nya risker för brand uppkomma i och med åska och blixtar.

Lättat något

Flera länsstyrelser har lättat något på eldningsförbudet, bland annat i Skåne, som nu ger klartecken för grillning på egen tomt om grillen är upphöjd från marken och på säkert avstånd från brännbart material. Att ha brandsläckningsutrustning till hands är ett annat krav.

"Men brandrisken finns fortfarande kvar i relativt hög utsträckning", skriver den skånska länsstyrelsen i ett pressmeddelande och understryker att eldningsförbudet i övrigt finns kvar i Skåne precis som i stora delar av resten av landet.

I Blekinge tillåts från och med måndagen grillning som inte orsakar gnistor på den egna tomten.

Rådet är att alltid kontakta kommunen eller länsstyrelsen vid osäkerhet på vilka regler som gäller där du bor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons