Annons
Nyheter

Brexitkrasch hot mot svensk sjukvård

Om Storbritannien kraschar ut ur EU kan det bli brist på viktiga medicintekniska produkter. Svenska Läkemedelsverket känner till problemen och arbetar för att lösa situationen.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Redan i mitten av april kan det uppstå en bristsituation i EU på implantat, pacemakers, provtagningsutrustning och andra medicintekniska produkter om Storbritannien kraschar ut ur EU. Det varnade Tysklands hälsominister Jens Spahn nyligen för i ett brev till EU-kommissionen.

På svenska Läkemedelsverket är man medveten om situationen och säger sig arbeta intensivt för att lösa den.

””
Annons

Måste förnyas

Och det handlar inte så mycket om huruvida produkten är brittisk eller inte, vilket man skulle kunna tro. För inom EU granskas alla medicintekniska högriskprodukter av ett så kallat anmält organ, vilket är ett privat företag som utfärdar ett certifikat som innebär att en produkt får användas inom hela unionen. Om Storbritannien kraschar ut ur EU upphör alla certifikat som utfärdas av organ i detta land att gälla över en natt.

Certifikaten för de produkter som redan finns i omlopp händer det inget med, men för varje ny omgång som ska ut på marknaden från tillverkaren måste certifikaten förnyas på nytt.

””

Många typer

Exakt hur stort problemet är verkar ingen veta. Antalet medicintekniska produkter inom EU är tusentals - om inte tiotusentals. De organ som utfärdar certifikaten är också många. Flera är dessutom nischade på en viss typ av produkter.

””

Enligt Björk arbetar nu Läkemedelsverket intensivt med de andra medlemsländerna för att försöka lösa problemet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons