Annons
Nyheter

EU-oro för "andra klass" efter brexit

EU-medborgare i Storbritannien riskerar att bli andra klassens medborgare om britterna inte ändrar sin förhandlingslinje, varnar EU-parlamentets tyngsta namn. Liknande utspel och allehanda försök att påverka lär bli vardagsmat under diskussionerna om brexit.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

EU-parlamentet säger nej till en uppgörelse om Storbritanniens utträde ur EU om inte britterna erbjuder bättre villkor för de EU-medborgare som vill bo kvar i landet.

"Om det här implementeras kastas en mörk skugga av oklarhet och osäkerhet över miljontals européers liv", skriver några av de tyngsta gruppledarna i EU-parlamentet i ett debattinlägg som på måndagen publicerades i en rad europeiska tidningar, däribland brittiska The Guardian och svenska Dagens Nyheter.

Annons

"Kalldusch"

Undertecknarna har nästan 80 procent av parlamentets ledamöter bakom sig. De kallar förhandlingsförslaget om framtida rättigheter som Storbritannien nyligen lade fram för en "kalldusch" som skapar ett "andra klassens medborgarskap".

Parlamentsföreträdarnas tolkning är att det brittiska förslaget bland annat innebär att EU-medborgare inte kommer att få rösta i brittiska lokalval, att krav om en minimiinkomst kommer att läggas på framtida familjemedlemmar och att byråkratin för att få stanna väntas bli omfattande.

EU-minister Ann Linde (S) håller delvis med om EU-parlamentets oro, även om hon anser att vissa av parlamentets tolkningar är "ganska hårda".

””

Fler inspel väntar

Förhandlingsrunda nummer två om brexit inleds nästa vecka. Ann Linde räknar med att diskussionerna kommer att omgärdas av allehanda utspel och inlägg från olika håll - inte minst från de grupper och instanser som inte direkt sitter med vid förhandlingsbordet.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons