Annons
Nyheter

Busch-Thor vill göra KD:s politik känd

Ebba Busch Thor har som KD-ledare inte lyckats få upp partiets usla opinionsstöd. - Jag har aldrig gett sken av att uppdraget skulle vara enkelt. Aldrig någonsin, säger hon i en TT-intervju.(TT)
Publicerad 6 juli 2017

När Ebba Busch Thor valdes till Kristdemokraternas ledare för drygt två år sedan var det många i partiet som hade stora förhoppningar om att väljarstödet skulle växa. Men KD ligger fortfarande mellan tre och fyra procent i mätningarna. Orsaken är enligt Busch Thor att väljarna inte känner till KD:s politik.

””

Ett av argumenten för att välja henne som partiledare var just att hon ansågs ha lätt att få genomslag i medier. Men de gångna åren har hon varit borta en hel del på grund av föräldraledighet. Dessutom har KD-ledaren ingen plats i riksdagen och kan därför inte delta i till exempel riksdagsdebatterna.

Annons

Stor hemläxa

Som en huvudorsak till att KD:s politik är okänd pekar hon på att mycket tid fram till nu har ägnats åt att förnya politiken, både i "hårda" frågor som migration och brottslighet, och "mjuka" som familjepolitik och sjukvård. Förnyelsearbetet är i stort klart nu. Det har dock ännu inte vänt i opinionen.

””
””

Därför är varje framträdande, som Almedalstalet i Visby, viktigt. I sitt tal i kväll anklagar hon regeringen för ett "välfärdssvek".

””

Pensionärslöfte

KD går till val på att lova att välfärdens kärna verkligen ska fungera. KD föreslår till exempel 10 000 fler poliser, en återinförd kömiljard för minskade köer i vården och en miljardsatsning på ökade öppettider och resurser till vårdcentralerna.

KD håller också fast vid sin traditionella profil: att framstå som det bästa partiet för familjerna och för de äldre. I Visby presenterar Busch Thor en satsning på 2,5 miljarder kronor på höjt bostadstillägg för pensionärer. KD driver sedan tidigare att helt ta bort skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer. Busch Thor räknar med att de satsningarna blir ett rejält lyft för många pensionärers ekonomi.

””

KD-ledaren räknar med att det kan dröja innan partiet är på säkert avstånd från riksdagens fyraprocentsspärr.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons