Annons
Nyheter

Centern utesluter nämndemän illa kvickt

Efter en kort process utesluter Centerpartiet de två nämndemän som låg bakom den kritiserade domen i Solna tingrätt. En man friades för hustrumisshandel bland annat med skälet att han verkade komma från en "bra familj". Kvinnan kallar själv domen "ett hån".(TT)
Publicerad 5 mars 2018

Domen har väckt en våg av upprördhet, inte minst i juristkretsar, sedan den blev känd på söndagen. Centerledaren Annie Lööf kallade på Twitter skrivningarna i domen för "hårresande" och "förfärliga".

På måndagen kom ärendet upp i partistyrelsen. Beslutet blev att utesluta båda nämndemännen ur partiet med omedelbar verkan, berättar partisekreterare Michael Arthursson.

Annons

TT: Det måste ha varit en rekordsnabb uteslutningsprocess?

””

Är överklagad

Fallet gäller en man som åtalades för att ha misshandlat en kvinna 2015. I de friande domskälen skriver Solna tingsrätt bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

Tre nämndemän och en juristdomare dömde. Juristdomaren och en nämndeman för Moderaterna ville fälla mannen. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Åklagaren Josefine Dahlqvist anser att domen är grundad på "antaganden och fördomar" och har överklagat till hovrätten.

Kvinnan: Gott om bevis

Kvinnan själv säger sig ha fått en chock när domen kom.

””

Hon förstår inte heller vad hennes familjs "ställning" skulle ha för betydelse.

””

Inte läst domen

Annons

Redan när Centerpartiet inledde uteslutningsärendet valde en av nämndemännen att lämna alla sina politiska uppdrag. I ett utförligt inlägg på Facebook tar han avstånd från skrivningarna i domen, som juristdomaren i tingsrätten författat. "Hade jag sett hur den var formulerad innan den skickades ut hade jag självklart opponerat mig", står det i hans inlägg.

Den andra nämndemannen försvarar domen i Aftonbladet:

””

Denna nämndeman har tidigare väckt uppmärksamhet med uttalanden om att hon vill anpassa svenska lagar för muslimer, exempelvis när det gäller skilsmässor och arvsrätt.

Skärper rutiner

TT: Hur god koll har C på sina nämndemän ute i landet?

””
””

Lena Egelin, cheflagman i Solna tingsrätt, har inlett ett ärende om nämndemännens lämplighet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons