Annons
Nyheter

C vill bygga ut mobila ungdomsmottagningar

Centern vill satsa 50 miljoner på att utveckla mobila ungdomsmottagningar för psykisk ohälsa. - Unga personer som bor på landsbygden ska inte ha sämre förutsättningar att få hjälp i tid, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.(TT)
Publicerad 10 augusti 2018

Inspirationen till förslaget kommer från Region Skåne som sedan 2014 haft en mobil ungdomsmottagning. Det är en lastbil bemannad med till exempel barnmorskor och kuratorer som åker runt på orter som saknar underlag för en fast mottagning.

””

Kostnaden för den mobila ungdomsmottagningen i Region Skåne är fem miljoner kronor per år, så 50 miljoner kronor skulle bidra till att starta liknande projekt i andra regioner, enligt Centerpartiet.

Annons

Stöd från socialministern

Förslaget får stöd från socialminister Annika Strandhäll (S).

"Jag besökte verksamheten i Skåne nyligen. De gör ett fantastiskt arbete och är något som fler landsting borde ta efter. Det är ett bra och intressant förslag från Centerpartiet. Vi är beredda att gemensamt diskutera frågan vidare", säger Strandhäll i ett pressmeddelande.

"Viktig signal"

Det blir upp till varje landsting och region att själv välja vilken form av mobil lösning man vill ha. Det kan till exempel handla om bussar liknande Blodbussen, men det kan också handla om så kallade pop up-lokaler eller att personal besöker grund- och gymnasieskolor via elevhälsan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons