Annons
Nyheter

"Clownen" chockade och kan bli president

Hans enda politiska erfarenhet är skådespel. Han söker svar på frågor om Ukrainas framtid på Facebook och beskriver sig som en clown. Volodymyr Zelenskyj är 41-åringen som leder inför en trolig andra omgång i Ukrainas presidentval.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Sent på nyårsnatten släppte den folkkäre ukrainske komikern politikerbomben i direktsänd tv. 41-årige Volodymyr Zelenskyj förklarade i ett kort tal att han ställer upp i presidentvalet.

Sittande presidenten Petro Porosjenko kallade komikern för en clown. Han sa att Zelenskyj saknar kunskap och förutsättningar för att styra ett land med 45 miljoner invånare, ett Ukraina som kämpar mot korruption och ligger i krig med Ryssland efter annekteringen av Krimhalvön 2014.

Annons

"Jag gick in i presidentkampanjen efter att folk kallat mig för clown. Jag är en clown och jag är väldigt stolt över det", kom svaret från Zelenskyj på Facebook.

"Jag lär mig"

Vad Zelenskyj egentligen vill med sin politik är svårare att svara på. Han har bett sina anhängare att rösta om vilka fem frågor som är Ukrainas viktigaste och har lovat att det skulle bli hans kärnfrågor. Svaren på dem söker han också hos sina väljare och i en film på nätet söker han efter kampanjarbetare där han har ett krav - de ska inte ha någon politisk erfarenhet, skriver Bloomberg.

””

Spelar president

Zelenskyj, som är både producent och skådespelare, är känd från bland annat tv-serien "Folkets tjänare" där han spelar en lärare som ofrivilligt blir president efter att ha publicerat ett videoklipp som får stor spridning. Klippet kritiserar korrupta politiker.

Taktiken har lönat sig i landet där många tröttnat på korruption och traditionella politiker. I söndagens val uppges Zelenskyj ha fått omkring 30 procent av rösterna och därmed mest röster. Men det blir sannolikt en andra omgång den 21 april mot tvåan i första omgången, den sittande presidenten Porosjenko. För att bli vald måste en kandidat får mer än hälften av rösterna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons