Annons
Nyheter

Dålig vaccinationskoll kan skapa problem

Många vuxna svenskar slarvar med sina vaccinationer. Och den dåliga kollen kan få ödesdigra konsekvenser. - Det kan få en dödlig utgång, säger läkaren Fredrik Cederblad.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

I Sverige har människor vaccinerats sedan 1950-talet, men trots det är det vanligt att vuxna inte har någon koll på vad de har vaccinerats mot eller när det är dags att fylla på en dos. Det är inte förrän det är dags att vaccinera sig inför exempelvis en resa och man besöker en vaccinationsklinik som människor får reda på vad som gäller.

””

Ingen återkoppling

Annons

För vuxna i Sverige finns det ingen automatisk återkoppling om vaccinationer - vilket kan skapa allvarliga problem.

””

Sedan 2013 finns det ett nationellt vaccinationsregister i Sverige, men det gäller enbart för de doser som ges inom det allmänna vaccinationsprogrammet för personer upp till 18 år. Där ingår vaccinationer mot bland annat stelkramp, tuberkulos, polio, kikhosta och mässling. Den svenska rekommendationen är att sedan fylla på vaccinationer mot stelkramp och difteri vart tjugonde år.

Enligt Fredrik Cederblad finns det stora risker med att inte fylla på sitt vaccin.

””

TT: När bör man vaccinera sig?

””

Besvärligt för sjukvården

Enligt Folkhälsomyndigheten är vuxnas okunskap både besvärlig för sjukvården men också för den enskilda individen.

””

Tidigare i år lade Folkhälsomyndigheten fram ett förslag om att fler vaccinationer till riskgrupper ska omfattas av nationella program.

””

TT: Vad ska man göra om man är osäker?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons