Annons
Nyheter

Vill tillåta hemlig dataavläsning

Regeringen tar nästa steg för att bekämpa terrorism och vill införa hemlig dataavläsning, trots den kritik som tidigare väckts mot metoden. Terrorforskaren Hans Brun anser att det är på tiden att Sverige får en teknikneutral lagstiftning.(TT)
Publicerad 12 maj 2016

Efter det blodiga terrorattentatet i Paris förra året slöt regeringen en överenskommelse med allianspartierna om nya strategier mot terrorism. Hemlig dataavläsning var en av de föreslagna åtgärderna och nu tillsätter regeringen en utredning som ska undersöka om det behövs, om det är effektivt och hur den personliga integriteten ska skyddas.

Advokatkritik

Annons

Frågan om svenska polismyndigheter ska få använda trojaner och annan teknik för att avläsa krypterad trafik från telefoner och datorer, i praktiken bli statliga hackers, utreddes redan för tio år sedan. Den utredningen utsattes för hård kritik och hamnade i papperskorgen.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg var mycket kritisk då och hon är orolig nu.

””

Hon anser att så stora inskränkningar i enskildas integritet förutsätter att det är nödvändigt, och att det svåraste kommer att bli att slå fast att intrånget står i proportion till nyttan av intrånget.

””

Försvarar åtgärden

Inrikesminister Anders Ygeman (S) försvarar metoden.

””

Internet är i dag en etablerad kontaktyta för brottsplanering inom och utom Sveriges gränser och förutsättningarna att bekämpa brott har förändrats. Därför är det nödvändigt med hemlig dataavläsning, enligt Ygeman.

””

Flata domstolar

Anders Ygeman understryker att det i dag krävs domstolsbeslut för övriga tvångsmedel - buggning och telefonavlyssning.

””

Det lugnar inte Anne Ramberg som påpekar att användningen av buggning och telefonavlyssning ökat kraftigt på senare tid. Det har dramatiskt ökat åklagarnas informationsövertag mot advokaterna som får väldigt lite information, enligt Ramberg.

””

Terrorexpert positiv

Annons

Terrorforskaren Hans Brun vid Kings college i London är positiv till att en utredning görs.

””
””

Utredningen ska presenteras den 13 november nästa år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons