Annons
Nyheter

Datainspektionen granskar Google - igen

Datainspektionen har upptäckt att vissa sökträffar som skulle tas bort från Google i själva verket har funnits kvar och dykt upp nästan ett år efter att de skulle ha tagits bort.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

I maj förra året slog Datainspektionen fast att Google skulle ta bort ett antal sökträffar om svenskar, enligt det som brukar kallas rätten att bli glömd. Senast 2 augusti 2017 skulle de tas bort. Google överklagade ett fall, men i maj i år avslogs överklagandet i förvaltningsrätten och även den sökträffen ska tas bort.

Vissa av sökträffarna syns dock fortfarande, nästan ett år senare, enligt Datainspektionens uppgifter. Det gäller även sökningar som Datainspektionen bedömer som kränkande av den personliga integriteten. En sökträff handlar exempelvis om en person som arbetar som domare och som beskrivs som pedofil, yrkesbrottsling och grovt kriminell.

Annons

En del sökträffar har tagits bort, men det åtgärdades av Google långt efteråt och inte på Googles eget initiativ. I en tillsynsskrivelse till Google ställer Datainspektionen därför ett antal frågor kring om sökningarna finns kvar och i så fall varför, och vad Google planerar att göra framöver.

Det är en dom i EU-domstolen från 2014 som gör det möjligt för personer att begära att sökmotorer som Google tar bort sökresultat om de är oriktiga, inte längre relevanta eller överflödiga. Det brukar kallas rätten att bli glömd.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons