Annons
Nyheter

De snor kriminella på miljoner

Guld, klockor och kontanter. Efter mörkrets inbrott plockar kronofogdejouren grovt kriminella på miljoner. Men specialgruppen är inte nöjd - utan vill beslagta mer. När polisen i Lund i februari tog in en råndömd 20-åring noterade man att han hade en tjock guldkedja om halsen.(TT)
Publicerad 11 augusti 2015

När polisen i Lund i februari tog in en råndömd 20-åring noterade man att han hade en tjock guldkedja om halsen. Kedjan togs i beslag och polisen ringde jouren på Kronofogdens specialindrivningsenhet.

20-åringen visade sig ha hundratusentals kronor i skulder och över telefon gjorde fogdejouren en distansutmätning. Guldkedjan var värd 52 000 kronor, som gick till rånarens offer.

””
Annons

Flera samtal i veckan

Guldkedjan och andra liknande utmätningar som gjorts av jouren, som inriktar sig på driva in skulder från personer i den organiserade brottsligheten, genererade närmare 2,4 miljoner kronor under första halvåret i år. De senaste tre åren har över 15 miljoner kronor plockats in.

””

Polisen ringer flera gånger i veckan.

””

Kan driva in mer

Enligt Kronofogden har det börjat märkas att kriminella är medvetna om de riskerar att bli utmätta dygnet runt.

””

Kronofogden menar att verksamheten är framgångsrik, men att den kan bli bättre.

I dag måste polisen fatta beslut om att egendom ska beslagtas innan den kan utmätas. Kronofogden vill kunna göra en utmätning direkt, vilket man tror skulle leda till att ännu fler skulder drivs in. En lagändring som gör det möjligt utreds nu.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons