Annons
Nyheter

DI: Regeringen redo släppa vinsttaket

Regeringen är beredd att släppa förslaget om vinsttak för företag i välfärdssektorn och söker i stället en kompromiss med Moderaterna och Liberalerna om tuffare kvalitetskrav, skriver Dagens Industri.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

Regeringens utredare Ilmar Reepalu föreslog i höstas ett vinsttak på sju procent på företag inom vård, skola och omsorg. Men förhandlingarna med Vänsterpartiet går enligt DI trögt och regeringen överväger därför att släppa vinsttaket. Enligt vad DI erfar kommer civilminister Ardalan Shekarabi (S) i stället att försöka nå en uppgörelse med M och L. Enligt tidningens källor skulle kompromissen bestå i nya tuffa kvalitetskrav, bland annat en viss personaltäthet, för välfärdsbolagen.

Enligt DI:s uppgiftslämnare har Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson gjort klart för Shekarabi att Moderaterna är redo att ingå i en uppgörelse.

Annons

Ardalan Shekarabi bekräftar att samtal förs "till och från" med de borgerliga partierna: "Vi förhandlar med Vänsterpartiet men precis som vi sagt från början kommer vi att vara öppna för samtal och överenskommelser över blockgränsen. Det viktiga för oss är principen om att skattebetalarnas pengar ska användas till det de är avsedda för. Det kräver att vinsterna i välfärden begränsas. Vi är pragmatiska kring hur vi uppnår detta", säger civilministern i en skriftlig kommentar till TT.

Finansminister Magdalena Andersson (S) gjorde i en TT-intervju på tisdagen klart att hon inte vill låsa sig vid ett vinsttak i välfärden:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons